
DEPRESYON
Kimi zaman insanlar kendilerini üzgün hissettiklerinde depresyonda olduklarını düşünebilirler. Oysa üzüntü zaman zaman herkesin yaşadığı bir duygudur ve depresyonla arasında büyük farklılıklar içermektedir.
Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak depresyon belirtileri başlıca şu şekildedir:
-Sürekli hüzün, umutsuzluk ve boşluk hissi hissetme,
-İlgisizlik ve zevk alamama durumu,
-Yorgunluk ve enerji eksikliği,
-İştah değişiklikleri, kilo artışı ya da kilo kaybı,
-Dikkat ve odaklanma güçlüğü,
-Özgüven eksikliği, değersizlik ve suçluluk hissetme,
-İntihar düşünceleri ve intihar eğilimi.
Depresyon farklı tipleri ve alt tipleri olan bir rahatsızlıktır. Bazı depresyon türleri şu şekilde sıralanabilir:
1.Kronik Depresyon (Distimi): Yetişkinlerde en az iki yıldır, çocuk ve ergenlerde en az bir yıldır devam isteksizlik, yorgunluk gibi belirtileri olan depresyonun kronikleşmiş haline ''distimi'' adı verilmektedir. Kronik depresyon ve depresyon belirtileri birbirine çok benzerdir. Kronik depresyonda depresyonun şiddeti daha hafif olsa da daha uzun süredir devam etmesi sebebiyle kişilerin hayatını olumsuz etkilemektedir.
2.Mevsimsel Depresyon: Mevsimsel depresyon, sonbahar ve kış aylarında gün ışığının azalması sonucu meydana gelmektedir. Gün ışığından faydalanmanın azalmasıyla birlikte vücutta melatonin hormonunda artış, seratonin hormonunda azalış görülmektedir. Melatonin hormonu kişiyi sakinleştiren ve yavaşlatan bir hormonken, seratonin hormonu kişinin daha mutlu ve keyifli hissetmesini sağlamaktadır. Haliyle bu iki değişiklik sonbahar ve kış aylarında depresif bir duygu durumu oluşturabilir.